1507 Kobi ar-ge başlangıç programı

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Programı

KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı KOBİ’lerin verimlilik ve rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan proje başvurularını destekler.

Azami Destek 600.000 TL
Proje Süresi 18 Ay
Programın Hedefleri KOBİ’lerin teknoloji ve yenilik kapasitelerini artırmak, kurumsallaştırmak
Uygun Başvuru Sahipleri Küçük ve orta ölçekli işletmeler

KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı Nedir?

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Programı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin teknoloji geliştirme ve yenilikçi faaliyetlerini artırmayı ve katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere yönelmelerini teşvik etmeyi amaçlar. Program, KOBİ’lerin mevcut sorunlarını çözmelerine, yeni ürünler geliştirmelerine, ürün kalitesini artırmalarına ve maliyet düşürücü teknikler kullanmalarına destek sunar.

  • Ar-Ge kültürü ve yapılanmasının oluşmasını sağlar,
  • Proje yönetim becerisinin kazanılmasına katkı sunar,
  • Bilgi kazanımlarının sürekliliğini hedefler,
  • Üniversite ve sanayi işbirliğini teşvik eder,
  • Yenilikçi ürün ve teknoloji üretiminde yetkinlik kazandırır,
  • Sektöre yönelik nitelikli işgücü istihdamını artırır,
  • Yurt içi ve yurt dışı işbirliklerini güçlendirmeyi hedefler.

Kimler Başvurabilir? Başvuru Şartları Nelerdir?

TÜBİTAK destekli projelere dair sayı sınırını aşmamış bütün küçük ve orta ölçekli işletmeler başvuru yapabilir. İşletmelerin yıllık çalışan sayısı 250’den az, yıllık net satış hasılatı ise 125.000.000 TL’yi geçmemelidir. Yeni kurulan ve ilk yılına dair hesapları oluşmamış şirketler için sadece çalışan sayısı kriteri dikkate alınır. Başvuru sırasında belirtilen nitelikleri taşıyan işletmeler, proje süresince bu nitelikleri kaybetseler dahi destek almaya devam edebilirler.

Destek projeleri, kavram geliştirme, teknik yapılabilirlik etüdü, tasarım amaçlı laboratuvar çalışmaları, prototip hazırlama, pilot tesis kurma, deneme üretimi ve saha testi gibi aşamalardan bir veya birkaçını içerebilir.

Destek Kapsamı Nedir?

Programın bütçe üst limiti 600.000 TL, destek oranı ise %75’tir. Projenin başarıyla tamamlanması halinde fikir sahibi 7.500 TL teşvik ödülü alır.

Personel giderleri kapsamında, projede çalışacak doktora mezunu personel için asgari ücretin en fazla 12 katı, lisans mezunu ve başvuru tarihi ile mezuniyet arasında 48 aydan fazla geçmiş olan personel için en fazla 10 katı, 48 aydan az süre geçmiş personel için en fazla 6 katı, ön lisans mezunu personel için en fazla 4 katı, lise ve altı eğitim düzeyine sahip personel için en fazla 3 katı aylık destek sağlanır. Ana Ar-Ge çalışmalarının Türkiye’de yapılması şartıyla zorunlu danışmanlık ve hizmet alımlarının yurt dışında yapılması da desteğe dahildir.

Seyahat giderleri, projede görevli personelin ekonomi sınıfı uçak, tren, otobüs ve gemi seyahatlerinde oluşacak masrafları kapsar. Bu giderler dışında, alet/ekipman ve yazılım giderleri, malzeme ve sarf giderleri, yurt içi/dışı danışmanlık hizmetleri, üniversite, TÜBİTAK ve özel kuruluşlara yaptırılan Ar-Ge hizmet giderleri de destek kapsamındadır.

Program kapsamında katma değer vergisi, kar/fırsat maliyeti, sermaye kullanım maliyeti, sözleşme giderleri, amortisman ve depozitolar, avans ödemeleri, reklam giderleri, patent/tescil giderleri, muhasebe giderleri, personel yemek ve servis giderleri, konaklama giderleri, araç kiralama, büro mefruşatı, enerji/su giderleri desteklenmeyen giderler arasında yer alır.

Soru Sor